Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z małymi otworami i osączyć z soku na sicie. Żelatynę zalać 8 łyżkami wody, a gdy napęcznieje, rozpuścić, podgrzewając, i ostudzić. Budyń rozmieszać w 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować z masłem, dodać rozpuszczony budyń i chwilę gotować, mieszając. Gdy budyń nieco ostygnie, zmiksować go z cukrem oraz żelatyną. Nadal miksując, dodawać po trochu jabłka. Tortownicę średnicy 24 cm wyłożyć folią aluminiową, włożyć masę jabłkową i wstawić na 1-2 godz. do lodówki. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym i przybrać nią szarlotkę tuż przed podaniem.
czwartek, 12 lutego 2009
Szarlotka
Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z małymi otworami i osączyć z soku na sicie. Żelatynę zalać 8 łyżkami wody, a gdy napęcznieje, rozpuścić, podgrzewając, i ostudzić. Budyń rozmieszać w 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować z masłem, dodać rozpuszczony budyń i chwilę gotować, mieszając. Gdy budyń nieco ostygnie, zmiksować go z cukrem oraz żelatyną. Nadal miksując, dodawać po trochu jabłka. Tortownicę średnicy 24 cm wyłożyć folią aluminiową, włożyć masę jabłkową i wstawić na 1-2 godz. do lodówki. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym i przybrać nią szarlotkę tuż przed podaniem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz