Dołącz Do Nas Na Forum / Join Us On Board

czwartek, 12 lutego 2009

Szarlotka


  • 50 dag winnych jabłek,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 łyżka masła,
  • 5 łyżek cukru,
  • 5 łyżek żelatyny;
  • do przybrania: 1 niepełna szklanka śmietany kremówki (200 ml),
  • 1 cukier waniliowy (1,6 dag)

    Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z małymi otworami i osączyć z soku na sicie. Żelatynę zalać 8 łyżkami wody, a gdy napęcznieje, rozpuścić, podgrzewając, i ostudzić. Budyń rozmieszać w 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować z masłem, dodać rozpuszczony budyń i chwilę gotować, mieszając. Gdy budyń nieco ostygnie, zmiksować go z cukrem oraz żelatyną. Nadal miksując, dodawać po trochu jabłka. Tortownicę średnicy 24 cm wyłożyć folią aluminiową, włożyć masę jabłkową i wstawić na 1-2 godz. do lodówki. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym i przybrać nią szarlotkę tuż przed podaniem.
  • Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz