Kruche ciasto
Nadzienie
Przygotować nadzienie: obrane jabłka oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w plasterki. Z pozostałych składników zagnieść kruszonkę. Płaskie naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, ułożyć równą warstwą jabłka i posypać kruszonką.
Przygotować ciasto: masło zmiksować z cukrem pudrem, 3 łyżkami wody i połową mąki. Dodać resztę mąki, zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 1 godz. do lodówki. Ciasto rozwałkować na placek. Brzeg naczynia z jabłkami posmarować wodą i przykryć naczynie plackiem. Nadmiar ciasta obciąć równo z brzegiem i wykorzystać do przybrania. Pośrodku placka zrobić otwór do uchodzenia pary. Ciasto piec 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz