Dołącz Do Nas Na Forum / Join Us On Board

czwartek, 12 lutego 2009

Jabłecznik


Kruche ciasto


  • 35 dag mąki pszennej,
  • 20 dag masła,
  • 2 1/2 łyżki cukru pudru;
  • do przygotowania formy: 1 łyżka masła, 3 łyżki bułki tartej;
  • do posypania ciasta: cukier puder

    Nadzienie

  • 1 kg jabłek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 7 dag masła,
  • 15 dag cukru

    Przygotować nadzienie: obrane jabłka oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w plasterki. Z pozostałych składników zagnieść kruszonkę. Płaskie naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, ułożyć równą warstwą jabłka i posypać kruszonką.

    Przygotować ciasto: masło zmiksować z cukrem pudrem, 3 łyżkami wody i połową mąki. Dodać resztę mąki, zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 1 godz. do lodówki. Ciasto rozwałkować na placek. Brzeg naczynia z jabłkami posmarować wodą i przykryć naczynie plackiem. Nadmiar ciasta obciąć równo z brzegiem i wykorzystać do przybrania. Pośrodku placka zrobić otwór do uchodzenia pary. Ciasto piec 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
  • Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz