Dołącz Do Nas Na Forum / Join Us On Board

czwartek, 12 lutego 2009

Cytrynowy


Ciasto


  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 10 dag masła,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny

    Nadzienie

  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • sok z 2 cytryn,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • 1 łyżka cukru pudru

    Przygotować ciasto: mąkę i cukier puder przesiać na stolnicę i rozetrzeć (palcami) z masłem. Dodać sok cytrynowy i wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować na placek i przełożyć do tortownicy średnicy 22 cm, podnieść brzegi placka na wysokość 1 cm. Ponakłuwać ciasto widelcem i wstawić do lodówki na 30 min. Piec 15 min, na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Przygotować nadzienie: jajka roztrzepać widelcem. Cukier wymieszać z mąką oraz sokiem i skórką z cytryny, dodać jajka i ponownie wymieszać. Nadzienie wyłożyć na podpieczony spód i piec do chwili, aż powierzchnia się zetnie (20 min). Jeszcze ciepłe ciasto oprószyć cukrem pudrem.
  • Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz