Dołącz Do Nas Na Forum / Join Us On Board

czwartek, 12 lutego 2009

Drożdżowy


  • 50 dag mąki pszennej,
  • 10 dag masła lub margaryny,
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mleka,
  • 5 dag drożdży,
  • 1/2 szklanki bakalii,
  • 1 esencja rumowa lub waniliowa;
  • do wysmarowania formy: 2 łyżki margaryny

    Lukier

  • 25 dag cukru pudru,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 łyżka rumu

    Jajka utrzeć z cukrem. Do masy jajecznej wlać powoli, mieszając, letnie roztopione masło, a potem drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku. Przykryć miskę ściereczką i odstawić mniej więcej na 10 godz. Następnie porcjami wsypywać mąkę, mieszając. Dodać bakalie i esencję zapachową, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej margaryną formy i odstawić, by wyrosło. Piec około 50 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Przygotować lukier: cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym i rumem. Ciepłe ciasto polać lukrem i odstawić do zastygnięcia.
  • Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz