Dołącz Do Nas Na Forum / Join Us On Board

czwartek, 12 lutego 2009

Fugowy


  • 2 1/2 szklanki mąki krupczatki,
  • 4 jajka,
  • 25 dag masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 35 dag powideł śliwkowych;
  • do posypania ciasta: cukier puder

    Z mąki, masła, cukru pudru, żółtek i proszku do pieczenia szybko zagnieść kruche ciasto i podzielić na trzy części. Jedną część wymieszać z kakao. Ciasto włożyć na 1 godz. do zamrażalnika. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na tarce do jarzyn zetrzeć do tortownicy połowę białego ciasta, wyrównać powierzchnię, pokryć powidłami, zetrzeć część ciasta z kakao, wyrównać i posmarować pianą, następnie równą warstwą pokryć resztą startego białego ciasta. Piec 45 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

  • Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz