poniedziałek, 16 lutego 2009
Pączki
Składniki
4 szklanki mąki
10 żółtek
1/2 szklanki cukru
70 g drożdży
80 g masła
szczypta soli
ciepłe mleko do drożdży
powidła, dżem lub konfitura do nadziewania
cukier puder do posypania
smalec lub olej do smażenia
Wyrobić drożdżowe pulchne ciasto, dodając do ogrzanej, przesianej mąki drożdże zmieszane z ciepłym mlekiem, łyżeczką cukru, łyżeczką mąki i nieco podrośnięte utarte na parze z cukrem żółtka, szczyptę soli i na końcu stopione masło. Postawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, brac po kawałku ciasta i na podsypanej mące rozpłaszczyć, nałożyć powidła a następnie zlepiać i uformować zgrabne pączki. Układać na posypanej mąką desce i przykryć ściereczką.Tak przygotowane powinny jeszcze troszkę podrosnąć. Smażyc na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Pączki muszą swobodnie pływać. Smażyć z obu stron.Ja smażę pod przykryciem. Po wyjęciu i osączeniu pudrować.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz