Dołącz Do Nas Na Forum / Join Us On Board

poniedziałek, 16 lutego 2009

Faworki


Składniki

8 żółtek
2 łyżki spirytusu
kwaśna śmietana ( około pół szklanki)
mąki tyle ile się da wgnieść w ciasto (około 1/2 kg)
szczyptę soli
smalec lub olej do smażenia
cukier puder do posypania

Do mąki na stolnicy dodawać po jednym żółtku mieszając nożem, następnie dodać spirytus, sól i wyrobić ciasto jak na pierogi. Musi być miekkie, elastyczne i natychmiast po nacisnięciu palcem podnosi się do góry. Wybijać jakis czas wałkiem, tak aby tworzyły się na powierzchni ciasta pęcherzyki. Położyć pod miską i po kawałku wałkować i wycinać paski na około 3 cm szerokie i 8 cm długie. Po środku taki pasek nacinać i przwijać ciasto. Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Wyjmować i układać na reczniczku papierowym. Po osączeniu pudrować.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz