Gruszki w cieście kruchym
Składniki:
- 4 gruszki
- 300g kruchego ciasta
- 4 łyżeczki cukru lub 2 łyżki miodu
- 1 jajko
- sok z cytryny
- cukier puder do posypania
Sposób przyrządzania:
- Owoce umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne nie odcinając od gruszek ogonków i skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem lub polać miodem.
- Ciasto rozwałkować, ułożyć na folii aluminiowej i pokroić na 4 kwadraty. Na cieście ułożyć owoce ogonkami do góry i zlepić rogi ciasta, nie zakrywając ogonków. Jeżeli ciasto w czasie owijania owoców pęknie, to zlepić pęknięcia.
- Przełożyć owoce w cieście razem z folią na blachę i piec 30 minut w temperaturze 200 stopni. Gdy ciastka zarumienią się, posypać je cukrem pudrem wymieszanym z wanilią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz