Dołącz Do Nas Na Forum / Join Us On Board

wtorek, 6 stycznia 2009

Gify grusze

Gruszki w cieście kruchym

Składniki:

  • 4 gruszki
  • 300g kruchego ciasta
  • 4 łyżeczki cukru lub 2 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • sok z cytryny
  • cukier puder do posypania

Sposób przyrządzania:

  1. Owoce umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne nie odcinając od gruszek ogonków i skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem lub polać miodem.
  2. Ciasto rozwałkować, ułożyć na folii aluminiowej i pokroić na 4 kwadraty. Na cieście ułożyć owoce ogonkami do góry i zlepić rogi ciasta, nie zakrywając ogonków. Jeżeli ciasto w czasie owijania owoców pęknie, to zlepić pęknięcia.
  3. Przełożyć owoce w cieście razem z folią na blachę i piec 30 minut w temperaturze 200 stopni. Gdy ciastka zarumienią się, posypać je cukrem pudrem wymieszanym z wanilią.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz