![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEipl_Sh8J6EDlMK649DxH0EYky2eAzog8ZUgG5TWYNkR9CsX4Q5V_je0WDzhBtQvEdi0WdSB7pAk5fgM9F1JkoZpAcJBzuL9n54cpDaFG-_8G918FavhK4j1Cn8SYFErAEr5stvbLbKKNQ/s400/11zupa.jpg)
Składniki:
a. 1,5 l wywaru z mięsa i warzyw
b. 1 l żuru
c. 50 dag surowej białej kiełbasy
d. 4 jajka na twardo
e. 0,5 szklanki gęstej śmietany
f. 1 łyżka startego chrzanu
g. 1 cebula
h. 4 ząbki czosnku
i. 3 liście laurowe
j. 1,5 łyżki majeranku
k. 10 ziarenek czarnego pieprzu
l. sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Białą kiełbasę zalej gorącym wywarem z mięsa i warzyw, dodać cebulę opaloną nad palnikiem lub na patelni bez tłuszczu, liść laurowy i ziarna pieprzu. Gotuj 30-40 min.
2. Wyjmij cebulę, wlej zakwas i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15-20 min.
3. Wyjmij kiełbasę, przecedź całą zupę, aby była klarowna.
4. Dodaj chrzan, rozgnieciony czosnek, śmietanę i majeranek.
5. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
6. Kiełbasę pokrój w plasterki, dodaj do żurku.
Żur podajemy z połówkami jajek ugotowanych na twardo
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz