![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhBu5MmfvSCr-22euhK_6X7nSTfaTOjzjwQpIWCGQyR8ZUJkKG2LOUoy-9CYLEP6XDkW6aczSBzuI6mGZwKEJ1vv_6jK04EUCH9AZmDfuYlchYctwRLcbS_HGdlXWWeo9CvZStKoG6Of-M/s400/11miesko.jpg)
Mięsa pieczone na Wielkanoc
Dowolna ilość mięsa wieprzowego pokroić na mniejsze kawałki (może być szynka,schab czy karczek ew. boczek). Tak samo można przygotować kurczaka.
Dokładnie mięso oczyścić i umyć. W odpowiedniej wielkości misce przygotować zalewę. Woda ma być przegotowana i wystudzona. Do wody dodajemy sól, pieprz, Vegetę, oregano,paprykę mieloną, jałowiec, kminek,liść laurowy, ziele angielskie, czosnek( czosnku nie żałować, chyba,że ktoś nie znosi jego zapachu) i inne przyprawy według Własnego uznania.
do tej zalewy włożyć mięso, tak żeby nie wystawało z wody. Odstawić w chłodne miejsce lub wstawić do lodówki na parę godzin.Co jakiś czas przewrócić mięska. Ja przygotowuję wieczorem mięsko a na drugi dzień go piekę. Przed pieczeniem można jeszcze opruszyć przyprawami. Piec w zależności od wielkości kawałków mięsa, sprawdzając czy jest miękkie.
Nigdy nie dodaję saletry bo jest bardzo szkodliwa dla zdrowia.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz