Dołącz Do Nas Na Forum / Join Us On Board

piątek, 13 marca 2009

Żur wielkanocny


Składniki:

a. 1,5 l wywaru z mięsa i warzyw
b. 1 l żuru
c. 50 dag surowej białej kiełbasy
d. 4 jajka na twardo
e. 0,5 szklanki gęstej śmietany
f. 1 łyżka startego chrzanu
g. 1 cebula
h. 4 ząbki czosnku
i. 3 liście laurowe
j. 1,5 łyżki majeranku
k. 10 ziarenek czarnego pieprzu
l. sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Białą kiełbasę zalej gorącym wywarem z mięsa i warzyw, dodać cebulę opaloną nad palnikiem lub na patelni bez tłuszczu, liść laurowy i ziarna pieprzu. Gotuj 30-40 min.

2. Wyjmij cebulę, wlej zakwas i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15-20 min.

3. Wyjmij kiełbasę, przecedź całą zupę, aby była klarowna.

4. Dodaj chrzan, rozgnieciony czosnek, śmietanę i majeranek.

5. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

6. Kiełbasę pokrój w plasterki, dodaj do żurku.

Żur podajemy z połówkami jajek ugotowanych na twardo

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz