Dołącz Do Nas Na Forum / Join Us On Board

środa, 11 marca 2009

Żur wielkanocny


Żur wielkanocny

Składniki :
0.75 szkl. mąki żytniej
3 ząbki czosnku
2 szklanki wody - ciepła
przegotowana
1 kromka chleba razowego - gruba
1 pęczek włoszczyzny
15 dkg boczku wędzonego
chudego
1 cebula
4 ziarna ziela angielskiego
4 ziarna pieprzu
1 odrobina liścia laurowego
6 szkl. wody
3 łyżki śmietany kwaśnej
1 łyżka mąki - ewentualnie
Na zakwaszenie żurku:
0.75 szkl. mąki żytniej
2 - 3 ząbki czosnku
2 szkl. ciepłej
przegotowanej wody
1 gruba kromka razowca
Na zupę:
Włoszczyzna bez kapusty
10 - 15 dkg chudego wędzonego boczku
1 cebula


Sposób przygotowania:
Przygotować zakwas: mąkę zalać w słoju wodą, dodać czosnek, na wierzchu położyć kromkę razowca. Obwiązać słój czystym płótnem i odstawić na tydzień w ciepłym miejscu. Ugotować wywar z boczku i włoszczyzny z cebulą oraz przyprawami. Wyjęty z wywaru boczek ostudzić. Wywar połączyć z przecedzonym przez durszlak żurem, zagotować, dodać śmietanę, jeśli trzeba wymieszaną z mąką. Pokrojony na drobne kawałki boczek wrzucić do zupy. Można dodać do niej świąteczne jajka na twardo pokrojone w ćwiartki lub posiekane, nieco kiełbasy lub pieczonych mięs. Można też żur podawać z ziemniakami lub po prostu bez żadnych dodatków, jako zdrową, orzeźwiającą zupę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz