środa, 25 lutego 2009
Ryba zapiekana z warzywami
Ryba zapiekana z warzywami
1 kg ryby (lub odpowiednio mniejsza porcja), 30 dag włoszczyzny, średnia cebula, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki tartego sera, 3 łyżki masła lub margaryny, 2 łyżki tartej bułki.
Rybę rozmrozić,umyć i pokroić na odpowiednie porcje. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokroić w krążki, dodać trochę wody, łyżkę tłuszczu i sól do smaku, udusić na półmiękko. Przygotowane filety ułożyć na ogniotrwałym półmisku( może być naczynie żaroodporne lub zwyczajnie spód od prodiża, forma do ciast a w ostateczności nawet gęsiarka), posmarowanym tłuszczem i wysypanym tartą bułką. Skropić tłuszczem i pokryć podduszonymi warzywami. Na wierzchu polać rozcieńczonym wodą koncentratem pomidorowym. Całość posypać tartym serem. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 min. Potrawę podawać po wyjęciu z piekarnika z grzankami, frytkami lub ziemniakami.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz