Składniki
• 1 kg mielonego mięsa
• 4 czerstwe bułki
• 2 cebule
• 4 jajka
• 2 i 1/2 pojemnika jogurtu ( ok.50 dag)
• 1 puszka mandarynek
• 2 słoiki majonezu
• kilka marynowanych cebulek i ogórków konserwowych oraz oliwek
• 10 małych kornoiszonów
• olej
• natka pietruszki do dekoracji
• 1 łyżka winiaku
• 2 łyżki musztardy
• 3 łyżki ketchupu
• sól, pieprz, pieprz cayenne, curry, słodka papryka
• szpikulce do szaszłyków
Etapy przygotowania
2. Następnie trzeba rozgrzać olej i smażyć na nim klopsiki około 10 minut ze wszystkich stron, na średnim ogniu.
3. Pozostałe jajka ugotuj na twardo. Jogurt wymieszaj z majonezem, przypraw solą i pieprzem cayenne. Sos podziel na 3 równe części.
4. Następnie osącz mandarynki. Jedną część sosu wymieszaj z curry, wrzuć mandarynki. Przygotowany dip przełóż do miseczki, udekoruj mandarynkami i pietruszką.
5. Drugą część sosu jogurtowego połącz z winiakiem i ketchupem. Przełóż do drugiej miseczki, oprósz słodką papryką.
6. Jajka obierz i posiekaj. Korniszony pokrój w drobną kosteczkę. Ostatnią porcję sosu wymieszaj z jajkami i ogórkami. Przypraw solą i pieprzem. Dip przełóż do trzeciej miseczki, udekoruj kawałkiem korniczona.
7. Klopsiki nadziewaj na szpikulce do szaszłyków. Podawaj z marynowanymi cebulkami i ogórkami konserwowymi oraz oliwkami. Danie udekoruj natką. Dipy podawać osobno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz