Dołącz Do Nas Na Forum / Join Us On Board

środa, 11 lutego 2009

Delikatne klopsiki z trzema dipami


Składniki

• 1 kg mielonego mięsa

• 4 czerstwe bułki

• 2 cebule

• 4 jajka

• 2 i 1/2 pojemnika jogurtu ( ok.50 dag)

• 1 puszka mandarynek

• 2 słoiki majonezu

• kilka marynowanych cebulek i ogórków konserwowych oraz oliwek

• 10 małych kornoiszonów

• olej

• natka pietruszki do dekoracji

• 1 łyżka winiaku

• 2 łyżki musztardy

• 3 łyżki ketchupu

• sól, pieprz, pieprz cayenne, curry, słodka papryka

• szpikulce do szaszłyków

Etapy przygotowania

1. Na samym początku trzeba namoczyć bułki w zimnej wodzie, a cebulę obrać, posiekać a następnie zagnieść z mięsem oraz odciśniętymi bułkami i 2 jajkami. Z masy mięsnej należy uformować około 30 małych klopsików.

2. Następnie trzeba rozgrzać olej i smażyć na nim klopsiki około 10 minut ze wszystkich stron, na średnim ogniu.

3. Pozostałe jajka ugotuj na twardo. Jogurt wymieszaj z majonezem, przypraw solą i pieprzem cayenne. Sos podziel na 3 równe części.

4. Następnie osącz mandarynki. Jedną część sosu wymieszaj z curry, wrzuć mandarynki. Przygotowany dip przełóż do miseczki, udekoruj mandarynkami i pietruszką.

5. Drugą część sosu jogurtowego połącz z winiakiem i ketchupem. Przełóż do drugiej miseczki, oprósz słodką papryką.

6. Jajka obierz i posiekaj. Korniszony pokrój w drobną kosteczkę. Ostatnią porcję sosu wymieszaj z jajkami i ogórkami. Przypraw solą i pieprzem. Dip przełóż do trzeciej miseczki, udekoruj kawałkiem korniczona.

7. Klopsiki nadziewaj na szpikulce do szaszłyków. Podawaj z marynowanymi cebulkami i ogórkami konserwowymi oraz oliwkami. Danie udekoruj natką. Dipy podawać osobno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz