Szczodraki, rodzaj ciasta wypieczonego z pszennej mąki, w kształcie różnego rodzaju figur, jak: chłopów, kolebek, gwiazd. Dziś szczodraki wychodzą z użycia. Pieczono je na święta Bożego Narodzenia, częstowano niemi dzieci, chodzące po kolędzie, szczególnie w uroczystość Trzech Króli (6 stycznia).
Często owe "szczodraki" nazywano "kołaczami". Z tym,że "kołacze to już w późniejszych latach, ponieważ były to wypieki do których dodawało się więcej produktów. Podam dla przykładu przepis na kołacz.
"Kołacz weselny "
Składniki:
75 dkg mąki pszennej,20 dkg masła,
4 jaja,
15 dkg cukru,
8 dkg drożdży,
1.5 szkl. mleko,
sól,
tłuszcz do smarowania blachy.
Masa serowa:
2.5 kg tłustego sera białego,
60 dkg cukru,
1 paczka cukru waniliowego,
10 dkg rodzynek,
1 paczka budyniu waniliowego lub śmietankowego,
2 jaja,
2 żółtka,
skórka cytrynowa,
szczypta soli.
Masa makowa:
1 kg niebieskiego maku,
50 dkg cukru,
1 szkl. mąki pszennej,
25 dkg masła,
5 - 8 dkg migdałów,
5 - 8 dkg rodzynek,
szczypta soli,
aromat migdałowy,
woda.
Posypka:
35 dkg mąki pszennej,
2 jaja,
2 żółtka,
20 dkg cukru,
20 dkg masła,
1 paczka cukru waniliowego,
ew. z kokosem - 10 dkg wiórek koksowych - lub z kakao - 5 dkg kakao.
Sposób przyrządzenia:
Ciasto:Mąke przesiać i ogrzać. Z drożdży, niewielkiej ilości mąki, odrobiny cukru i mleka sporządzić rozczyn o konsystencji gęstej śmietany, po czym pozostawić do wyrośnięcia. Jaja utrzeć z cukrem, dodać wyrośnięty rozczyn i mąkę, wyrobić. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki i brzegów naczynia dodać stopiony i wystudzony tłuszcz i dalej wyrabiać do momentu, aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Wyrobione ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, a następnie wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem dużą blachę z niskimi brzegami. Powierzchnię wyrównać ręką, lekko oprószyć mąką i rozwałkować równomiernie wałkiem do ciasta. Na powierzchnię ciasta nałożyć po chwili nadzienie, wyrównać, udekorować posypkami, bakaliami lub pasemkami ciasta w formie kraty i piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 40 min.
Masa serowa:
Ser zemleć w maszynce do mielenia mięsa, dodać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, budyń, jaja, żółtka, startą skórkę cytrynową i rodzynki. Masę serową wyrobić bardzo dokładnie czystymi rękami do uzyskania jednolitej masy, po czym nałożyć na ciasto ułożone na blasze. Wierzch ciasta dekorować pozypkami, piec jak inne ciasta drożdżowe.
Masa makowa:
Mak zemleć na sucho, dodać cukier, szczyptę soli, mąkę pszenną, sparzone i posiekane migdały, rodzynki oraz kilka kropli olejku migdałowego. Całość wymieszać z dodatkiem wrzącej wody. Gdy masa będzie już odpowiednio połączona dodać stopione masło lub oliwę z oliwek.
Posypka:
Mąkę przesiać. Masło pokroić na mniejsze kawałki, dodać cukier puder, cukier waniliowy, mąkę, jaja i żółtka. Czystymi rękami zagnieść ciasto tak, aby wszystkie składniki dokładnie połączyły się tworząc jednolitą strukturę. Z tak sporządzonego ciasta wyskubywać małe kawałki, lekko je spłaszczyć na dłoni i kciukiem delikatnie wkładać na powierzchnię ciasta. Można też ciasto schłodzić, a następnie ścierać na tarce do warzyw o grubych otworach lub kruszyć w dłoniach, obsypując ciasto nad kołaczem.
Modyfikacje posypek:
Z kokosem. Posypkę przygotować podobnie jak posypkę bez kokosu. Posypka z kokosem nie nadaje się do tarcia, lecz skubania i kruszenia.
Z kakao. Wsztstkie składniki posypki oraz 5 dkg kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz