Dołącz Do Nas Na Forum / Join Us On Board

piątek, 2 stycznia 2009

Karnawał


Karnawałowy drink

SKŁADNIKI

50 ml wódki,

1/8 limony,

20 ml likieru creme de cassia,

3-4 kostki lodu, pokruszone

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Do szklanki typu old- fashioned wycisnąć sok z limony. Włożyć pokruszony lód i dodać pozostałe składniki.

Mieszać łyżką barową przez 8-10 sekund. Zaraz podawać.


Oponki karnawałowe

Składniki

2,5 szkl. mąki

25 dag masła

5 dag cukru

2 jajka

1 żółtko

1-2 łyżki gęstej śmietany

kilkanaście kropli aromatu waniliowego

szczypta soli

5 dag drożdży

1/2 smalcu do smażenia

cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym do posypania

Sposób przygotowania

Drożdże zasypać cukrem. Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać drożdże, wymieszać, zostawić do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swą objętość dodać pozostałe składniki, dokładnie wyrobić i rozwałkować na grubość 1/2 cm.

Szklanką wykrawać kółka i robić w nich dziurki kieliszkiem o małej średnicy. Zostawić do wyrośnięcia.

Gdy podwoją swoją objętość usmażyć je na bardzo gorącym smalcu na złoty kolor.

Posypać cukrem.

Listki karnawałowe

Składniki:

- 50 dag mąki

- 2 łyżki cukru

- łyżka oliwy

- 3 jaja

- 3 żółtka

- 3 łyżki gęstej śmietany

- 75 dag smalcu do smażenia

- cukier puder do posypania

- herbatka turecka owocowa ( kiwi )

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieć ciasto i po bardzo dokładnym wyrobieniu wstaw je na godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkuj jak najcieniej. Z placka wykrój foremką zgrabne listki i kilkakrotnie ponacinaj ich brzegi.

W rondlu rozgrzej tłuszcz i smaż listki z obu stron na złoty kolor.

Po usmażeniu osącz na bibule i obsyp cukrem pudrem, wymieszanym z turecką herbatką owocową.


Kawa Karnawałowa

Składniki

• 2 filiżanki espresso

• 2 małe kieliszki koniaku

• 2 łyżeczki brązowego cukru

• świeża bita śmietana

Sposób wykonania

Wlać koniak do żaroodpornych szklanek, ogrzać i zapalić.

Dodać cukier, wymieszać, wlać espresso i udekorować świeżą bitą śmietaną.

Espresso można według gustu rozcieńczyć niewielką ilością wrzątku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz