Karnawałowy drink
SKŁADNIKI
50 ml wódki,
1/8 limony,
20 ml likieru creme de cassia,
3-4 kostki lodu, pokruszone
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Do szklanki typu old- fashioned wycisnąć sok z limony. Włożyć pokruszony lód i dodać pozostałe składniki.
Mieszać łyżką barową przez 8-10 sekund. Zaraz podawać.
Oponki karnawałowe
Składniki
2,5 szkl. mąki
25 dag masła
5 dag cukru
2 jajka
1 żółtko
1-2 łyżki gęstej śmietany
kilkanaście kropli aromatu waniliowego
szczypta soli
5 dag drożdży
1/2 smalcu do smażenia
cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym do posypania
Sposób przygotowania
Drożdże zasypać cukrem. Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać drożdże, wymieszać, zostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swą objętość dodać pozostałe składniki, dokładnie wyrobić i rozwałkować na grubość 1/2 cm.
Szklanką wykrawać kółka i robić w nich dziurki kieliszkiem o małej średnicy. Zostawić do wyrośnięcia.
Gdy podwoją swoją objętość usmażyć je na bardzo gorącym smalcu na złoty kolor.
Posypać cukrem.Listki karnawałowe
Składniki:
- 50 dag mąki
- 2 łyżki cukru
- łyżka oliwy
- 3 jaja
- 3 żółtka
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 75 dag smalcu do smażenia
- cukier puder do posypania
- herbatka turecka owocowa ( kiwi )
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieć ciasto i po bardzo dokładnym wyrobieniu wstaw je na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj jak najcieniej. Z placka wykrój foremką zgrabne listki i kilkakrotnie ponacinaj ich brzegi.
W rondlu rozgrzej tłuszcz i smaż listki z obu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu osącz na bibule i obsyp cukrem pudrem, wymieszanym z turecką herbatką owocową.
Kawa Karnawałowa
Składniki
• 2 filiżanki espresso
• 2 małe kieliszki koniaku
• 2 łyżeczki brązowego cukru
• świeża bita śmietana
Sposób wykonania
Wlać koniak do żaroodpornych szklanek, ogrzać i zapalić.
Dodać cukier, wymieszać, wlać espresso i udekorować świeżą bitą śmietaną.
Espresso można według gustu rozcieńczyć niewielką ilością wrzątku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz