Dołącz Do Nas Na Forum / Join Us On Board

piątek, 2 stycznia 2009

Karnawał


Gulasz wołowy

Składniki

1,5 kg wołowiny bez kości,

20 dag wędzonego boczku,

3 szklanki czerwonego wytrawnego wina,

3 duże cebule,

30 dag małych cebulek (szalotek),

3 marchewki,

3 małe pory,

kawałek selera,

4 z ąbki czosnku,

szklanka rosołu (może być z kostki),

4 łyżki smalcu,

2 łyżki mąki,

pęczek natki pietruszki,

liść laurowy,

tymianek,

sól, pieprz

Sposób przyrządzania

Pory, marchew, seler, cebule umyć, obrać i pokroić w plasterki. Włożyć do miski wraz z gałązkami natki pietruszki, liściem laurowym i obranym oraz posiekanym czosnkiem.

Mięso umyć i osuszyć, pokroić w kostkę, ułożyć na warzywach, posypać solą i pieprzem, polać winem. Przykryć i wstawić do lodówki na 8 godzin.

W dużym rondlu rozgrzać smalec, włożyć osączone zamarynowane mięso, przysmażyć je ze wszystkich stron, dodać warzywa osączone z marynaty i przez chwilę podsmażać.

Mąkę rozprowadzić winem z marynaty, wlać do rondla i gotować, aż sos zgęstnieje. Potem dodać resztę marynaty, szklankę rosołu, kilkakrotnie wymieszać.

Wędzony boczek pokroić na cienkie paseczki, wrzucić do rondla, przykryć szczelnie pokrywką i dusić około 2 godzin na małym ogniu.

Pół godziny przed końcem duszenia włożyć do rondla małe cebulki. Potrawa ta najlepiej smakuje następnego dnia po przyrządzeniu.

Przed podaniem podgrzać, przełożyć do wazy lub ozdobnej misy, udekorować gałązkami pietruszki.

Garnek ostrych kiełbasek

Składniki:

2 l bulionu mięsnego

20 dag przerośniętego wędzonego boczku

6 udek z kurczaka

3 pikantne kabanosy

2 duże cebule

70 dag pomidorów

3 strąki żółtej papryki

2 puszki ciecierzycy

2 ziemniaki

1 łyżka oleju sól

pieprz czarny

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:

Bulion wlać do dużego garnka, dodać boczek, zagotować, a następnie gotować na małym ogniu ok. 30 minut.

Włożyć kiełbaski i kurczaka, gotować kolejne 1/2 godziny.

W tym czasie przygotować warzywa: cebulę obrać i drobno posiekać.

Pomidory sparzyć wrzątkiem, ściągnąć skórkę.

Paprykę oczyścić, umyć, pokroić w wąskie paski.

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.

Ciecierzycę przełożyć na sitko, przelać zimną wodą.

Na dużej patelni rozgrzać olej.

Zeszklić cebulę, dodać ziemniaki, pomidory i paprykę, chwilę dusić razem, mieszając od czasu do czasu.

Podduszone warzywa dodać do zupy razem z ciecierzycą, zagotować.

Gotować 10 minut, aż ziemniaki będą zupełnie miękkie.

Mięso wyjąć.

Kurczaka oddzielić od kości, pokroić na kawałki.

Kiełbaski pokroić w plasterki.

Z boczku odkroić skórę, pokroić w kostkę.

Włożyć do zupy.

Zupę doprawić solą i pieprzem, posypać natką.

Podawać bardzo gorącą.


Kanapki karnawałowe

Składniki

• Długa bułka bądź bagietka

• ser żółty, serek twarogowy np. z ogórkiem czy ziołami

• wędlina: szynka z indyka bądź niestłusta kiełbasa

• warzywa: ogórek, papryka, pomidor, szczypiorek

• gotowane jaja

• marynowane: pieczarki, patisony, papryka, ogórki, kukrydza

Etapy przygotowania

1. Kroimy pieczywo. Smarujemy serkiem, jest smaczniejsze niż masło.

2. Każda kanapka będzie miała swój smak, kolor i zapach. Przykładowe zestawienie: plaster sera żółtego, plaster wędliny, 2 plastry ogórka, papryka w paseczkach, plaster jajka bądź wegetariańskie z samym serkiem np. wieloma rodzajami w tym pleśniowym

3. Do tego 3 sosy:

tzatziki: jogurt, świeży ogórek, sól, pieprz, czosnek

krwisty: przecier pomidorowy, trochę ketchupu, zioła prowansalskie, czosnek, sól, pieprz

żółty: jogurt, curry, sól, pieprz

Faworki na karnawał

Składniki:

1/4 kg mąki,

1 całe jajko,

1-2 żółtka,

1/2 szklanki śmietany,

2 dag cukru pudru,

1 łyżeczka octu,

2 łyżki spirytusu,

smalec do smażenia (ok.1/2 kg),

cukier puder do posypania.

Sposób wykonania:

Mąkę przesiać przez sito wraz z cukrem, dodać pozostałe składniki i jedną łyżkę spirytusu, starannie wyrobić ciasto.

Wyrobione zwinąć w kulę i mocno wybijać wałkiem ze wszystkich stron co najmniej przez 25 minut, aż pokażą się na nim pęcherzyki powietrza. Wałkować na cienkie placki.

Kroić radełkiem lub nożem na paski ok.3 cm szerokie i 12 - 15 cm długie. W środku każdego paska zrobić pionowe nacięcie 3-5 cm i przewinąć pętelkę.

W szerokim, niskim rondlu rozgrzać mocno smalec z drugą łyżką spirytusu.

Wkładać partiami faworki i przewracając widelcem smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe wyjąć na bibułę lub papierowe serwetki, aby obciekły z tłuszczu.

Ułożyć na półmisku lub paterze i obficie posypać przesiewanym przez sitko cukrem pudrem.

W ten sam sposób, z tego samego ciasta można przygotować róże karnawałowe.

Z rozwałkowanego ciasta wykrawać krążki różnej wielkości. Układać je następnie po trzy, jeden na drugim, największy umieścić na spodzie. Przycisnąć mocno palcem, aby się skleiły.

Na obwodzie zrobić nacięcia. W czasie smażenia ponacinane brzegi wywiną się jak płatki kwiatu. Gotowe róże wyjąć na bibułę i "upudrować" cukrem (jak faworki).

Będą jeszcze ładniejsze, jeśli ozdobimy je kładąc w środek osączoną wiśnie z konfitury, grudkę ciemnoczerwonej marmolady lub galaretki.


Efektowne przekąski

Składniki:

35 dag filetu z piersi – ugotować

2 drobiowe kostki rosołowe

2 łyżki żelatyny

marchweka

1 puszka kukurydzy

15 dag selera konserwowego

15 dag średnich pieczarek – ugotować

ziele angielskie

czarny cały pieprz

1 liść laurowy

1 papryka czerwona surowa

1 papryka żółta surowa

Sposób przygotowania:

Ugotować rosół ze składników: kostki, pieczarki, ziele, pieprz, liść, papryka, seler.

Do salaterek włożyć pokrojone drobno i ugotowane filety, można wyłowić z rosołu warzywa i również dodać, następnie włożyć pieczarki.

Do letniego rosołu dodać żelatynę wcześniej rozpuszczoną.

I zalać salaterki.

Pozostawić do zastygnięcia.

Podawać, gdy będzie gotowe.

Do dekoracji można wykorzystać cytrynę i pietruszkę.

Cudaczki karnawałowe

Składniki:

- 2,5 szklanki mąki

- 10 dag masła

- 6 jaj

- 2 szklanki wody

- szczypta soli

- olej do smażenia

- cukier puder do posypania

Wykonanie:

Wodę zagotuj z masłem i solą, do wrzącej wsyp mąkę i podgrzewaj, ciągle mieszając, aż masa stanie się szklista.

Odstaw ją do przestygnięcia, a następnie dodawaj po jednym jaju i ucieraj, aż uzyskasz jednolitą masę. Przykryj ją i wstaw na godzinę do lodówki.

Do rondla wlej olej na wysokość 3-4 cm i dobrze go rozgrzej. Wyjmij ciasto z lodówki i, nabierając łyżeczką, wkładaj je do gorącego tłuszczu.

Po usmażeniu z obu stron na złoty kolor wyjmij placuszki łyżką cedzakową i osącz je nadmiaru tłuszczu na bibule.

Na końcu - już na półmisku - grubo obsyp cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz