Dołącz Do Nas Na Forum / Join Us On Board

sobota, 10 stycznia 2009

Kapusta,kalafior,brokuł

Kapusta nie jest też wskazana dla chorych na tarczyce. Pozostali powinni pamiętać o tym, że kapusta jadana na surowo, ma najpełniejsze działanie. Ta gotowana traci już część swoich cennych składników. Chorzy na żołądek, a zwłaszcza ci męczeni przez wrzody, powinni pijać sok ze świeżej kapusty. Taka szklanka soku dziennie ochroni żołądek i dwunastnicę przed kwasem jaki znajduje się w sokach trawiennych. Kuracja powinna potrwać około 3 tygodni, a dla polepszenia smaku do soku z kapusty możemy dodać soku pomidorowego. Powinni też o kapuście i jej soku pamiętać wszyscy ci, którzy mają mało żelaza w organizmie - ona go nam doda.
Wiele ostatnio też mówi się o tym, że kapusta obniża ryzyko zachorowania na raka. Badania dowiodły, że jedzenie przynajmniej raz w tygodniu kapusty (najlepiej w postaci surowej) znacznie obniża ryzyko zachorowania na raka żołądka, dwunastnicy czy jelita grubego.
A nasze babcie stosowały jeszcze liście kapusty na okłady. Na bóle reumatyczne najlepsze okazywały się okłady z kilku liści gotowanych przez 20 minut w małej ilości wody z dodatkiem dwóch cebul i łyżki otrąb. Po wyparowaniu wody umieszcza się rozgotowaną masę na grubym kawałku gazy lub płótna i przykłada na obolałe miejsce. Inny sposób to okład z surowych liści. Okłady z nich pomagały przy odmrożeniach, zwichnięciach, hemoroidach, zapaleniach żył, nerwobólach reumatycznych. Zbite kolano owijano liściem kapusty na noc i rano ból mijał. Warto spróbować.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz