Dołącz Do Nas Na Forum / Join Us On Board

środa, 28 stycznia 2009

Herbata


Zielona herbata

Herbaty zielone powstają z pominięciem procesu fermentacji. Aby nie dopuścić do utlenienia liście zielonej herbaty zostają poddane działaniu pary wodnej.
Herbatę zieloną należy parzyć ok. 2-4min. w temp.: 60-90 stopni C. Można ją parzyć nawet trzykrotnie. Po pierwszym parzeniu herbata ma działanie pobudzające, a po kolejnych uspokajające

Herbata zielona ma ogromne znaczenie w chińskiej medycynie juz od ponad tysiąca lat। Dawniej używana do leczenia ospałości, bólów głowy, zatruć alkoholowych, kłopotów ze wzrokiem. Dzisiejsi naukowcy potwierdzają, że zielona herbata poprawia koncentrację i pamięć, rozjaśnia umysł, obniża ciśnienie, wspomaga leczenie chorób infekcyjnych, obniża ryzyko zawału serca i miażdżycy tętnic, sprzyja trawieniu, wzmacnia zęby i chroni je przed próchnicą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz