Ze względu na znikome wartości odżywcze i ciężkostrawność zaleca się traktowanie grzybów jako dodatku kulinarnego. Choć boczniaki i kanie - przysmak wegetarian - najlepiej smakują usmażone jak kotlety, zaś polskie kurki w śmietanie lub jajecznica z kurkami to marzenie każdego odwiedzającego nasz kraj Włocha lub Francuza, a w końcu to oni najlepiej ponoć wiedzą, co dobre. Zachodnia moda na grzyby to przede wszystkim "Polnische Pfifferlinge" - kurki prosto z Polski, towar luksusowy w najlepszych sklepach Niemiec.
Grzyby sprzyjają odchudzaniu, ponieważ mają mało kalorii, a poza tym długo pozostają w przewodzie pokarmowym, dając poczucie sytości. Jednak nie powinny objadać się nimi osoby starsze, dzieci i chorzy na wątrobę i trzustkę. Maciej z Miechowa, XVI-wieczny lekarz, miał taki oto przepis na bezpieczną potrawę grzybową: "Grzyby szybko obierz, dodaj cebuli, soli, pieprzu, usmaż na wolnym ogniu, poczym... wyrzuć za okno".
Karolina Monkiewicz
poniedziałek, 26 stycznia 2009
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz