- Kofeina w herbacie nazywana jest teiną. Jej ilość zawarta w filiżance herbaty dobrze wpływa na nasz organizm, nie obciąża serca ani układu krążenia. Wspomaga koncentrację.
- Garbniki przechodzące podczas parzenia z liści herbacianych do wody działają uspokajająco na układ trawienny.
- Herbata zielona zawiera witaminę B11, która przeciwdziała stresom i ma również działanie antypróchnicze.
- Jakość naparu zależy od rodzaju wody. Im woda twardsza, tym napój gorszy.
- Wody używanej do herbaty nie powinno się gotować zbyt długo.
- Herbata zaparzona w wielokrotnie gotowanej wodzie traci swoje korzystne właściwości (jak działanie uspokajające itp.)
- Herbatę należy przechowywać w większych ilościach. W małych papierowych pudełkach szybko traci aromat.
- Najlepsze do przechowywania herbaty są szczelnie zamykane puszki.
czwartek, 29 stycznia 2009
Ciekawostki o herbacie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz