![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh1xO0R-gov_tuVVMzoAFteV_433zWvBZv4wLDFLgGi7E700MRi1smLHGmCVFVuUliElPZA5hHXe5u1zDZnMrrJffsWzenq6GZllKJfNqjm8n1kSET5ZnvS_WKlT7HboR6eAukK497k7R8/s400/1baba.jpg)
Składniki:
80 g drożdży,
szklanka mleka,
3 jaja,
żółtko,
szklanka cukru,
cukier waniliowy,
4 szklanki mąki,
150 g margaryny,
50 g rodzynek,
szczypta soli
Sposób przygotowania
Mieszamy cukier, cukier waniliowy, mleko, jajka, margarynę i drożdże. Tak przygotowany zaczyn, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 8 godzin. Pamiętajmy, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego na przykład drożdży nie należy używać prosto wyjętych z lodówki.
Następnie dodajemy sól, mąkę oraz rodzynki. Wszystkie składniki mieszamy drewnianą łyżką. Po dokładnym ich połączeniu tak przygotowane ciasto, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Kiedy powiększy swoją objętość, wkładamy je do formy na babę i pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Po upieczeniu babę wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w formie jeszcze przez 10 minut. Jej wierzch można udekorować lukrem i posypać rodzynkami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz