Dołącz Do Nas Na Forum / Join Us On Board

środa, 18 marca 2009

Przekładaniec Wielkanocny


Przekładaniec Wielkanocny

Ciasto:
30 dkg mąki,
30 dkg margaryny,
10 dkg cukru pudru,
4 jaja,
3 łyżki smietany,
łyżka proszku do pieczenia,
cukier waniliowy,
pół słoika dżemu,
25 dkg bakalii (orzechy, migdały, rodzynki),

Krem:
4 łyżki cukru pudru,
4 żółtka,
cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej,
łyzka mąki ziemniaczanej (lub budyniu),
pół l. mleka,
kostka margaryny lub masła,
sok z jednej cytryny,
skórka otarta z połowy cytryny (niekoniecznie)

WYKONANIE:
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekac z tłuszczem, dodac cukier, żółtka, śmietane i cukier waniliowy. zagnieść dośc luźne ciasto. Rozłozyć je równomiernie na dwóch identycznych blachach, posmarować warstwa dźemu, a na wierzchu wyłozyć piane ubitą z białek i dwóch łyzek cukru. Posypać placki posiekanymi bakaliami.
Piec 15 minut. pozostawić do wystygnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodac mąke pszenna i ziemniaczaną (lub budyń), wymieszać ze szklanka mleka.Druga szklanke mleka zagotować , wlać żółtka wymieszane z mąką i gotowac do zgęstnienia.
Masło utrzeć na pianę i porcjami dodawać ostudzony budyń . Do utartego kremu dodawać sok i skórkę z cytryny. Przełozyć placki kremem, układając je tak by bakalie znalazły się na spodzie i na wierzchu ciasta.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz